Samling för ett Rött Årsta
Vår stadsdel byggdes som en genuin arbetarstadsdel, med stora folkrörelseintressen. Stadens Stockholmshem byggde 1947 folkhemmets lägenheter, hyresrätter med balkong (!), gårdar rika på grönska , blommor och träd (som i kv. Ullungen, Årstavägen-Bränningevägen) men ändå ingen lyx, det höll också hyrorna på en relativt hygglig nivå.
Fackföreningsrörelsen närstående Stockholmsbyggen – som senare gick upp i Riksbyggen – var en stor byggherre när det stora bostadsbyggande tog fart i Årsta på 1940-talet. Också HSB byggde mycket, då var HSB fortfarande en förening med hembudsskyldighet – och fri spekulation med bostadshandel i deras fastigheter var då ännu inte tillåten.
Konsum hade en butik i snart sagt varje kvarter, det var brödkonsum och mjölkkonsum, det var fiskbutiker och ”helt vanliga Konsum”. I Årsta och Johanneshov ska det 1950 ha funnits ett 50-tal små Konsumaffärer! – av alla dessa är det endast den lilla Coop Nära Storsjövägen kvar idag! (i Snigelparken).
Hela tanken med bröderna Ahlséns Årsta Centrum var en levande mötesplats med mänsklig närhet, mycket kultur och ett levande torg. Biografen Forum, invigd 1952, var under sitt första decennium en av stadens premiärbiografer, och inte sällan var det fullsatt på de 600 stolarna i salongen! 1953 invigdes ”kulturhuset” på torgets andra sida, med Årsta Teater, Vår Teater, bibliotek, studierum och kontnärsateljéer. Påtagligt luftig är teaterfoajén ”Rymdhallen” och det byggdes också en riktig teatergarderob.
Men tiderna förändrades och Forum tappade i attraktion, TV:n hade på allvar blivit etablerad i hemmen och bion slog igen i mitten av 1970-talet. Men då såg Folkets Hus-rörelsen sin chans! Det lyckades få fram resurser till ombyggnad, salongen nära nog halverades och fick namnet Mälaren. I de delar av huset som frigjordes inreddes två stora rum, den ena med stort pentry, båda för möten och annat föreningsliv. Vi använder gärna dessa, ”Vättern” och ”Ågesta” och ibland den betydligt mindre ”Båven”, till vår mötesverksamhet i Vänsterpartiet Årsta.
”Mälaren” fungerar alltjämt regelbundet som biograf, ett par dagar varannan vecka, de nyaste spelfilmerna och attraktiva barnfilmer lockar besökare. I foajén finns ofta sevärda konstutställningar.
Bioverksamheten drivs ideellt – det håller också biljettpriset långt under det man får betala på en biograf inne i stan. En träget arbetande grupp entusiaster kring Bio Kontrast affischerar på bygden, säljer och river biljetter, säljer godis, städar och assisterar besökare. Man välkomnar gärna nya biovänner till arbetsgruppen. Bl.a. V Årsta ger ett litet ekonomiskt bidrag varje år, så att bioprogrammet ska kunna tryckas upp.
Dessa rötter som vår stadsdel har i arbetarrörelsen, i folkhemmet, med socialistiska förtecken, tål att påminnas om, när vi ser privatiseringarna av det offentliga, som accelererat på ett oroväckande sätt det senaste decenniet. Alltför många lägenheter i V Årstas föreningsområde har ombildats från hyresrätter tillhörande stadens allmännyttiga bostadsbolag, till bostadsrätter. En lägenhetsnyckel i Årsta är snart bara möjlig att få med stora pengar, och ofta livslång skuldsättning. Årsta håller på att få en annan befolkningssammansättning, vi behöver nå de många unga som inte känner till begreppen folkhemmet och solidaritet.
Vi måste på nytt måla Årsta Rött! Vi har fått många nya medlemmar i V Årsta senaste året, och vårt mål är att vi ska synes mer ute i vår stadsdel. Vårt samarbete med Ung Vänster vill vi utveckla. Bl.a. planerar vi återkommande bokbord och appellmöten, kanske en loppis några gånger, nära rondellen vid Årsta Torg.
Välkommen du också i vårt arbete i Vänsterpartiet Årsta, med Johanneshov och Östberga!
ANDERS DJERF, ordf V Årsta