Ska vi alls ha några lokala politiker
Den första juli i år slås de tidigare stadsdelarna Enskede-Årsta och Vantör samman till en jättestadsdel med över 85 000 invånare. I senaste numret av Mitt i Söderort har Vänsterpartiets och miljöpartiets ledamöter i staddelsnämnden skrivit en insändare om riskerna med denna sammanslagning. Läs hela inlägget här
I sitt försök att försvara sammanslagningen av Enskede-Årsta och Vantörs stadsdelsnämnder framställer Henrik G Ehrenberg (kd) oss som misstänksamma bakåtsträvare som kanske orsakat segregationen i Stockholm. Han påstår att att undertecknade "återkommande" skulle ha beklagat oss över att behöva "beblanda oss" med vissa människor. Hur det går ihop med kristdemokraternas tal om etik, när Henrik Ehrenberg grundlöst beskyller oss för diskriminerande värderingar som vi tar avstånd ifrån?
Lyckligtvis brukar debatten i stadsdelnämnden inte föras med så grova påhopp som Ehrenberg ger exempel på. Vi tror ändå att samhällsintresserade medborgare tyvärr blir avskräckta från att engagera sig politiskt, när en nämndordförande öppet insiniuerar att hans meningsmotståndare är främlingsfientliga. Vilket slags människor har lust att utsätta sig för det debattklimatet. Är det sådana hårdhudade typer vi vill ha som lokalpolitiker?
Ska vi föresten ha några lokalpolitiker alls. Ehrenberg tycker att bland annat gröna linjen och lokaltidninen är bra anledningar att slå ihop just Enskede-Årsta och Vantör. Men ingen fritidspolitiker och tjänsteman kan ha "lokalkännedom" i hela området med 85 000 invånare – mer än Södertälje kommun! Idén med stadsdelsnämnder är ju att flytta makten från Stadshuset till folk i stadsdelarna som har "koll på läget", men efter sammanslagningen finns det inte en enda nämndledamot eller ersättare som bor till exempel i Dalen.
Det hjälper inte att tala vackert om lokaldemokrati när man samtidigt river ner den.
Henrik G Ehrenberg förklaring till att just dessa stadsdelar slår ihop är inte mycket bättre än Kristina Axén Olins (m) svar i kommunfullmäktige: att det är en "kompromiss" mellan de borgliga partierna. Någon motivering i sak tyckte finansborgarrådet inte behövdes när beslutet redan var fattat i slutna rum. Att omorganisera offentliga verksamheter med budget i miljardklassen utan skriftligt beslutsunderlag – är det alliansens variant på kommunal demokrati?
Med sammanslagningen vill alliansen spara in på "byråkratin". Bland de hundratal "byråkrater" som ska bort i Enskede-Årsta-Vantör finns miljösamordnare, kultursekreterare, brotts- och drogförebyggare och specialpedagog. Minskar problemen med spritlangningen när stadsdelarna slås ihop. Behöver barnen plötsligt mindre stöd. Eller är det smygbesparingar på barn och unga för att finansiera skattesänkningar.
Rosa Lundmark (v) Rågsved
Jonas Eklund (mp) Enskede